‘Relatie gevonden tussen psychose en minder communicatie in de hersenen’

Onderzoekers van de Prepare studie hebben aangetoond dat hersenscans van mensen die psychotische ervaringen hebben (doorgemaakt) verschillen van mensen zonder zulke ervaringen. Deze verschillen konden niet worden verklaard door medicatiegebruik. Aan het onderzoek namen (naast mensen met een psychiatrische diagnose) ook mensen deel die regelmatig ‘stemmen horen’, maar daarvoor geen psychiatrische behandeling nodig hebben. 

Voor het onderzoek analyseerden wij bijna 500 functionele MRI scans van de hersenen van mensen met een diagnose schizofrenie of bipolaire stoornis, en van mensen zonder een psychiatrische diagnose. Hierbij analyseerden wij connectiviteit in de hersenen, ofwel de interacties tussen de verschillende hersengebieden. Wij onderzochten op die manier de stelling dat psychoses gepaard gaan met verstoorde hersencommunicatie. 

In het artikel, gepubliceerd in Nature Publishing Journals: Schizophrenia, beschrijven wij dat interacties tussen verschillende hersengebieden minder sterk zijn bij mensen met psychotische ervaringen dan bij controleproefpersonen. Daarbij was er geen verschil tussen mensen met en zonder een diagnose schizofrenie. Met andere woorden: hersenscans van mensen die wel eens stemmen horen maar daarmee goed kunnen leven en dus geen behandeling nodig hebben, leken in deze studie op die van patiënten met schizofrenie. Bij mensen met een bipolaire stoornis die wel eens een psychose hebben doorgemaakt, waren de interacties tussen hersengebieden niet zwakker; wel vonden wij aanwijzingen dat bij hen informatie minder efficient wordt uitgewisseld. Het volledige wetenschappelijke artikel is hier te vinden: https://www.nature.com/articles/s41537-020-00111-6 (datum: september 2020).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.